Ransomware Tweede Kamer, vermoedelijk geen gerichte aanval

Ransomeware in tweede kamer

De computersystemen van de Tweede Kamer zijn getroffen door zogenoemde ransomware. Als een computer wordt geïnfecteerd met ransomware worden de bestanden erop versleuteld en wordt van de eigenaar doorgaans ‘losgeld’ geëist om de computer weer vrij te geven.

De communicatieafdeling van de Kamer wil verder weinig over de kwestie kwijt, behalve dat er ‘passende maatregelen zijn genomen’.

Doelwit

De Tweede Kamer heeft alle gebruikers van het gebouw een mail gestuurd over de ransomware. In de mail wordt aangestipt dat niet alleen de Kamer, maar ook enkele bedrijven doelwit van de aanval waren.

Medewerkers worden bovendien gewaarschuwd voor een bepaald soort e-mail. “Voor nu is het belangrijk dat gebruikers mails met de omschrijving factuur000000.doc (000000 kan elk willekeurig getal zijn) en van onbekende afzenders niet openen en direct verwijderen.”

Geen gerichte aanval

Volgens D66-Tweede Kamerlid Verhoeven lijkt de schade mee te vallen, maar toont het incident wel aan dat er nog steeds niet genoeg ‘bewustzijn’ is over computerveiligheid. Hem lijkt een cursus voor iedereen die in de Tweede Kamer werkt, geen overbodige luxe.

Op het eerste gezicht is het geen gerichte aanval van iemand die de Nederlandse politiek wilde treffen. Die indruk heeft IT-beveiliger en -onderzoeker Loran Kloeze.

“De daders sturen honderdduizenden e-mails tegelijk. Dat kost ze een paar honderd euro. Gemiddeld zijn veertig tot vijftig slachtoffers zo stom om het geëiste losgeld van enkele honderden euro’s te betalen. Het blijft dus gunstig voor de afzenders”, zegt Kloeze.

Het grote gevaar bij parlementen is dat cyberspionnen van andere landen proberen binnen te dringen om geheime informatie te stelen.

 

Bron: RTLnieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.