Satelliet Internet van SpaceX – Starlink

starlink-in-doosSpaceX Satelliet internet.

In maart 2020 heb ik bij het Amerikaanse bedrijf van Elon Musk SpaceX de satelliet uplink gekocht (Starlink). Ik heb er tot 13 augustus 2021 op moeten wachten maar toen kreeg ik een email dat mijn order klaar stond voor verzending en dat ik hem binnen enkele weken thuis zou moeten ontvangen.

Op 17 augustus was hij binnen.  Dit is wat ik thuisgestuurd kreeg.

 

 

 

 

 

uitleg in de doos

 

Het instellen en plaatsen van de Dish (Dishy)

Het opzetten van de Starlink was kinderlijk eenvoudig. Als eerste zie je een 3 stappenplan waarin wordt uitgelegd hoe je de schotel dient te plaatsen en waar je allemaal rekening mee moet houden. De app laat je door AR gemakkelijk zien wat er eventueel voor verstoring kan zorgen.

starlink-kitIk heb een tuin die aan een kant vrij open is en aan de andere kant vrij veel obstructie. Ik heb dus niet de 100% vrij zicht ervaring met de dish. Dish is trouwens de bijnaam voor de schotel. Deze dien je buiten te plaatsen met zoveel mogelijk vrij zicht.  Wolken, daar heeft Starlink geen moeite mee maar door bomen of door een houten schutting heeft hij geen signaal.  Let hier op voor je besteld. Je kan de starlink app gebruiken zonder account en hier kun je een scan van de omgeving maken middels je camera in je telefoon. De app laat je dan zien of dit een goede plek is om een starlink te gebruiken.

Standaard komt de Starlink Dish in “Stowed” modus of ook wel transport modus genoemd. Zodra je hem buiten hebt geplaatst en de bekabeling juist hebt aangesloten dan open je de App. (Hij komt bekabeld binnen, dus onthoudt goed als je iets los maakt.) Er is ook met kleur aangegeven welke kabel waar moet.

In de App kun je de schotel activeren en zal Starlink zich uitvouwen en zichzelf afstellen op de satelliet van Starlink. Via deze verbinding middels radio golven krijgt de starlink een uplink met een van de op dit moment 1868 beschikbare satellieten.

In de app zie je na 24 uur ongeveer of er nog verbetering mogelijk is met betrekking tot obstructies. Hij laat dan middels een 3d view zien wat en waar er nog iets in de weg zit.  In mijn achtertuin haal ik een obstructie vrije situatie. Starlink kan dagen verbonden blijven zonder een merkbare hickup. (korte onderbreking van signaal).

 

 

 

Hier nog wat interessante links:

Check hier hoeveel Starlink satellieten er zijn

Ook leuk, bekijk hier hoeveel er eigenlijk boven ons hoofd gebeurt in de ruimte.

Check hier voor een overzicht van de ruimte satellieten

 

 

 

 

 

 

Starlink prestaties

Nu ik de starlink lang genoeg heb om er iets van te kunnen vinden, kan ik met een goed gevoel melden dat de Starlink internet verbinding verrassend stabiel is. Ik haal er internet snelheden uit die het mogelijk maken om vloeiend games te spelen, games te patchen, Videoland, Netflix en andere streaming diensten spelen moeiteloos af. Het enige dat mij is opgevallen is dat de internet verbinding een radio verbinding is en dus korte onderbrekingen kan hebben, in mijn geval kan ik gewoon Battlefield en Tom Clancy Rainbow six siege spelen met een acceptabele verbinding.

Wat snelheden betreft heb ik thuis een KPN VDSL verbinding met de volgende snelheden (gemeten met speedtest.net van Ookla).
speedtest-KPN-VDSL

 

 

 

 

 

Met Starlink behaal ik de volgende snelheden.  via 5 Ghz wifi verbinding met de Starlink router.speedtest-starlink

 

 

 

 

 

 

Het blijft een radio techniek en daardoor dus ook vatbaar voor factoren van buitenaf. Als je alle vormen van verstoringen zo veel mogelijk voorkomt dan kun je dus wel degelijk redelijke snelheden uit deze kit halen.

Ik test al sinds de eerdere Better than nothing beta, die zich vooral focust op het leveren van internet op de meest onbegaanbare gebieden in de wereld. Het is namelijk zo dat een groot deel van de wereld nog nooit op internet heeft gezeten. Dit wil het bedrijf SpaceX middels Starlink aan gaan pakken. Er zijn al diverse redding operaties uitgevoerd waarbij de starlink verbinding mensen van communicatie heeft voorzien op een plek waar dit normaal gesproken gewoon niet mogelijk is omdat daar de infra nog niet klaar voor is. Nu kunnen ze middels een kleine aggregaat een netwerk verbinding aanleggen. De starlink antenne heeft namelijk alleen stroom nodig om te functioneren.

Ook in koude gebieden is de starlink in te zetten. De sneeuw die op de antenne land wordt er door de Dishy gewoon vanaf verwarmd.  Tijdens het verwarmen van de schotel kan er tot wel 100 Watt aan stroom worden gebruikt.  In extreme gebieden hebben mensen al gemeld bij SpaceX dat de schotel is komen vast te zitten doordat de sneeuw die er wordt af gesmolten weer terug vast is gevroren in de vorm van een ijspegel. hierdoor kan de schotel zich niet meer bewegen omdat die ijspegel de schotel klem zet.  Het is nog onbekend of en wat voor oplossing hier vanuit SpaceX voor wordt bedacht. Zelf zou ik dan de schotel op een hoger statief plaatsen waardoor de ijspegel de grond niet meer raakt. Ook schijnt het dat katten dankbaar gebruik maken van de warmte die van de dish komt en lekker op de schotel komen opwarmen.

Zelf heb ik Dishy nog niet kunnen testen in de sneeuw. Als dit dit jaar nog mag gebeuren dan zal ik de post bijwerken.

 

Zie hier een overzicht van de laatste 12 uur gemeten vanuit de Starlink app.  De 17 seconden geen signaal komt omdat ik de schotel hebt verplaats en er dus even voor heb gestaan i.v.m. de harde wind en ik wil niet dat hij per ongeluk wordt geraakt door rondvliegende dingen in de tuin. Hij staat namelijk op de grond.

 

Als er nog dingen zijn die jullie te binnen zijn geschoten tijdens het lezen laat dit dan weten dan kan ik die voor jullie uitproberen. Voorlopig blijf ik internetten via de starlink.

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.