Poorten – Weet jij wel wat er allemaal open staat en mag.

Poorten

Misschien wel een van de belangrijkste dingen als het gaat om het internet zoals wij dat allemaal kennen. Zonder poorten had jij nooit op deze site kunnen komen. Onze server heeft poort 80 beschikbaar voor het accepteren en communiceren met jouw computer. zodoende kunnen wij een web pagina van mijn server naar jouw desktop krijgen. Als ik deze poort zou sluiten dan is dit niet meer mogelijk. Het is daarom soms nodig om een poort open te hebben. maar lang niet altijd gewenst.

Daarom wijd ik dit artikel aan poorten en hoe je dit heel gemakkelijk thuis of op de zaak kunt nalopen.
Soms koop je een NAS (netwerk opslag apparaat) of een beveiligings camera die het UPNP protocol ondersteund. Vaak wordt dit dan op de verpakking vermeld. dit betekend eigenlijk dat het apparaat de benodigde poorten voor je open gaat zetten. Omdat dit dus vaak gebeurt zonder dat je hier kennis van hebt kan het zijn dat er meer poorten openstaan en dus vatbaar zijn voor aanvallen van buitenaf.

Een open poort is een open deur.

 

Hoe zit dat bij mij?

Om een goed beeld te krijgen van de open poorten en mogelijkheden van buiten naar binnen kun je een handige website gebruiken. Mede dankzij de opkomst van IOT (Internet of Things) apparaten waar een Koelkast je tegenwoordig al spam kan sturen is het belangrijk om dit zo nu en dan te controleren of goed te laten beheren door een netwerk beheerder dan wel ict specialist.

Zie hier de IOT netwerk scanner Shodan.  | The search engine for the Internet of Things
Shodan

Met deze website kun je gemakkelijk zien welke poorten en of apparaten door deze poorten beschikbaar zijn. In een later hoofdstuk gaan we hier dieper op in en gaan we webcams, NAS apparaten en meer zoeken en hacken. (uiteraard voor leerdoeleinden).

poorten - shodan

Voer simpelweg je ip adres in en zie welke poorten er bij jouw allemaal openstaan. je zult versteld staan wat er allemaal zichtbaar is. De meeste thuis netwerken hoeven zich nog geen zorgen te maken maar met de opkomst van IOT is het wel raadzaam om goed op de hoogte te blijven van alle apparaten en wat zij met het netwerk doen.

In een ander bericht ga ik verder in op het opzoeken van Nas, webcams en nog veel meer.
Als het goed is kan ik jouw apparatuur niet meer vinden 😉

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.