Kalender spam op je iphone en ipad hoe los je dat op?

Spammers zitten niet stil, Kalender spam.

Spammers passen steeds vaker nieuwe technieken toe om de klus te klaren. Waar wij ons eerder bezorgd maakten over onze mailbox thuis en op het werk lijkt het probleem zich nu ook naar onze mobieltjes en tablets te verspreiden. Afgelopen weken ben ik zelf meerdere malen doelwit geweest van deze “kalender spam”. In dit artikel laat ik zien hoe je dit kunt oplossen en wat er precies gebeurt.

Wat gebeurt er en hoe doen ze dat.

Om een goed beeld te krijgen van deze relatief nieuwe manier van spammen laat ik even zien hoe het er ongeveer uit ziet.

kalender spam

De reden dat deze verzoeken in je agenda belanden komt omdat de spammers je email adres hebben achterhaald waar bijvoorbeeld je Apple ID mee aangemaakt is. in mijn geval was het een email adres waar ik niet veel mee doe. Dit email adres beland vervolgens in een verzend lijst en deze wordt uitgewerkt onder meerdere gehackte Apple ID`s.

Het leuke van deze manier van spammen is dat de spammers een reactie krijgen zodra je deze kalender uitnodiging afslaat, op misschien zet of accepteert. Dit zijn de 3 enigste opties die je vanuit Apple krijgt om deze meldingen te behandelen. De spammer zal dan een bericht krijgen en daardoor kunnen ze zien dat het effect heeft gehad.

Grappig allemaal, maar hoe los je dit op?

Het zoeken naar een oplossing kan frustrerend zijn, Apple heeft (nog) geen oplossing om deze vorm van spammen te bestrijden. Je zult dus zelf naar een andere oplossing moeten zoeken. Gelukkig heb ik 2 mogelijkheden gevonden die het spammen wellicht maskeren dan wel oplossen. Het voordeel van het maskeren is dat je er zelf geen last van hebt en dus ook niet beantwoord en hierdoor geven de spammers het eerder op. Het is gewoon niet meer doeltreffend bij jouw email adres.

Maskeren van kalender spam:

 1. Open de kalender app.
 2. Druk op de optie onder in het midden voor “Agenda`s
 3. Kies links boven voor de optie “Wijzig
 4. Onder de rij met agenda`s kies je voor “Voeg agenda toe
 5. Bij agenda naam vul je iets in als “Spam” Kies een opvallende kleur.
 6. Ga terug naar de agenda zoals je boven in het plaatje ziet.
 7. Open de spam afspraak en wijs deze toe aan de agenda genaamd “Spam
 8. Zodra alle spam afspraken in de juiste agenda zitten kun je stap 2 en 3 herhalen.
  Agenda`s & Wijzig
 9. Kies nu voor “spam” en helemaal beneden in het midden vind je “Verwijder agenda

Het maskeren is uiteraard meer een cosmetische ingreep en zal moeten worden herhaald indien de spam nogmaals wordt verzonden. Door deze stappen te herhalen geeft je geen thuis aan de spammers en zullen ze de moed snel opgeven. Mocht dit niet het geval zijn dan is de volgende optie wellicht voor jouw van toepassing.

Agenda uitschakelen:

In mijn geval had ik geen zin om constant de bovenstaande stappen te herhalen, ik wil er simpel gezegd meteen vanaf. Zelf gebruik ik het email adres dat ik voor Apple heb gebruikt niet voor agenda`s en vind deze dus overbodig.

Ik heb de volgende stappen doorgenomen om de agenda uit te schakelen.

 1. Ga naar Instellingen
 2. Kies hier Icloud
 3. Zet agenda`s uit.

Door een kopie op je Iphone of Ipad te laten staan kun je de afspraken die er nog in stonden bewaren op het apparaat zelf. Let wel, deze worden niet meer tussen apparaten gedeeld.

Mocht je deze optie te link vinden pas dan het maskeren toe. Het is in ieder geval raadzaam om Apple te laten weten van deze vrij nieuwe spam methode en dat kan via abuse@icloud.com

Ik hoop dat een ieder zo geholpen is, mochten er nog vragen zijn reageer gerust.

 

 

 

One thought on “Kalender spam op je iphone en ipad hoe los je dat op?

 1. Ik had dit vandaag helaas. De spammers hadden ervoor gezorgd dat de agenda niet verwijderd kon worden dus heb ik een andere manier gevonden om het virus te verwijderen:

  Open Instellingen
  Ga naar ‘Wachtwoorden en accounts’
  Tik op ‘Agenda’s met abonnement’
  Zoek in de lijst naar een vreemde naam of e-mailadres
  Open deze en tik op ‘Verwijder account’

  en hij is weg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.